Planinske poti

KALVARIJA
Iz Polhovega Gradca vodi veliko planinskih poti na okoliške vrhove. Manjša vzpetina nad vasjo se imenuje Kalvarija ali Stari Grad. Mimo Marijine cerkve se desno vzpnemo v klančino in po nekaj korakih na desni zagledamo prve kapelice križevega pota. Pot poteka po gozdu, je nezahtevna, na vrhu pa je čudovit razgled na okolico in kapela. Tu je včasih stal srednjeveški grad, ki je bil uničen med kmečkim uporom.

POLHOV GRADEC - GORA  oz. SV. LOVRENC (824m, 1 ura)
Priljubljena izletniška točka je tudi Gora, ki je tudi pomembno arheološko najdišče. Na vrhu je cerkvica Sv. Lovrenca z najstarejšo letnico 1517. Gora je med drugimi tudi vzletišče za jadralne padalce. Peš pot poteka po označeni poti, ki se začne za Čebelarskim domom v Polhovem Gradcu, nekaj 100 metrov pred gostilno Pograjski dom. Po nekaj korakih prispemo do Blagajevega spomenika. Pot nato poteka po gozdu do sedla, kjer stoji Logarjeva domačija. Od tam nas do vrha loči le še nekaj sto metrov.

POLHOV GRADEC - GRMADA (898 m, 2 uri)
Ob cesti Polhov Gradec - Črni Vrh, 5 minut hoje od gostilne Pograjski dom, se pred tablo, ki označuje konec naselja Polhov Gradec, desno odcepi pot v Mačkov graben, kjer kmalu zavije ostro desno. Pot nas po gozdu pripelje v vas Setnico (domačini pravijo Snica). Tu popotnika lahko pogosti kmetija odprtih vrat pri Mihačku. Takoj za vasjo se s poti že vidi cerkvica sv. Uršule. Po mnenju nekaterih je to krajinsko najbolj ubran delček Polhograjskega hribovja, ki zgleda tipično slovenski: cerkvica z obdajajočim gozdom v objemu hribovskih košenin. Steza se od cerkve začne strmo dvigovati po senožeti in se na vzpetini sreča s tisto, ki pripelje s poti čez Ravnek ali iz Dvora. Od tu se vrh že vidi in ga je nemogoče zgrešiti.

Drugi dostop na polhograjsko Grmado se začne takoj za tablo, ki označuje naselje Polhov Gradec in velikim kozolcem. Steza se odcepi desno v breg mimo kozolca, od koder je lep razgled na Polhov Gradec. Potem jo sprejme gozd in košenine pod vasjo Ravnek (uradno Setnica). Tu ob robu gozda stoji dom planinskega društva Blagajana. Za vasjo se steza začne dvigovati in po gozdu pripelje do lovske koče, od koder se strmo zaje v breg, doseže greben in se dalje vije po njem do vrha.

POLHOV GRADEC - TOŠC (1021 m, 2 h 10 min)
Od ceste proti Črnemu Vrhu se približno po 500 metrih za polhograjsko graščino odcepi desno cesta v Mačkov graben, slikovito dolino s potokom, ki mu deroč tok omilijo številni jezovi, zgrajeni po povodnji leta 1924 in 1926. Cesta se zoži v ovinkasto pot, ki pripelje do najvišje ležeče Jelovčnikove domačije, od koder je lep razgled. Nato preide v strmo stezo in pripelje na sedlo Gradaške Gonte, kjer je kmetija odprtih vrat Sečnikovih. Z Gradaških Gont je mogoče priti tudi na Grmado.
Na Tošč se steza odcepi levo. Preko Malega Tošča v približno 45 min doseže vrh. Značilno za Tošč je, da kaže svojo enakomerno dvigajočo, elegantno podobo z vseh strani, od koder se vidi.

TOŠČ - SELO (1 h 15 min)
Označena steza z vrha Tošča pelje navzdol in po gozdu ter senožetih doseže cerkvico sv. Jedrti na Selu. Kot večina cerkva tod okoli je bila tudi ta zgrajena leta 1526. Od tu ni daleč v vas Selo.

POLHOGRAJSKA BLAGAJEVA POT
Po okolici Polhovega Gradca pa vodi tudi Blagajeva pot, ki se prične pri Polhograjski graščini, kjer so postavljene tri velike table s predstavitvijo poti. Steza poteka po obronku gozda, od grajskega zajetja vode pa po cesti nazaj do vhoda v grajski park.

Planinske poti vodijo tudi na višje vrhove kot so Pasja ravan(1020m), ki ima že od daleč prepoznavno obliko, saj je vrh povsem raven. Le-tega je sredi 70. let 20. stoletja zravnala JLA, ki je na vrhu postavila raketno bazo. Ostanki podzemnih skladišč in prezračevalnih sistemov so vidni še danes. Tako Pasja ravan ni več najvišji vrh v Polhograjskem hribovju ampak je to Tošc(1021m).