Znamenitosti

Osrednjo znamenitost kraja predstavlja grajski kompleks. Grad, zgrajen po potresu v 16. stoletju, danes služi za razstave, prireditve, v njem pa je mesto dobil tudi Muzej pošte in telekomunikacij. Z bogato baročno arhitekturo se ponaša grajska kapela. Na dvorišču stoji baročni Neptunov vodnjak z vklesano letnico 1696 na notranji, grbom Polhograjskih gospodov na zunanji strani in štirimi nimfami na ornamentiranih stebrih. Dvorišče zaključuje stopl z uro in visok portal. V gradu je tudi krajevni muzej, katerega upravitelj je Turistično društvo Polhov Gradec. 
V grajskem parku vzbuja pozornost mogočna večstoletna lipa. Tu je tudi vodomet z železno ograjo iz okoli leta 1800. Dominantno lego v naselju ima vzpetina Stari grad oz. Kalvarija, ki ima 14 kapelic križevega pota z osmerokotno kapelo na vrhu.

Iz naselja se dviga župnijska cerkev Marijinega rojstva, ki je bila zgrajena med leti 1728 in 1736 na prostoru starejših cerkva. V notranjosti je lep obnovljen zlat baročni oltar iz domače Facijeve rezbarske delavnice.